ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

SLEEPING BEAUTY


Αν θες να μάθεις όλη την αλήθεια για κείνονκαι τη σχέση σας, τότε ο τρόπος που κοιμάται-μόνος ή μαζί σου- θα σου πει περισσότερααπό όσα ενδέχεται να σου αποκαλύψει ποτέ οίδιος..

Απο τη Σοφία Μπραϊμάκου
Το κρεβάτι καμιά φορά δεν είναι τίποτα άλλο από μία ακόμα πρόκλησηΑκόμα κι αν το ζευγάρι πουτο μοιράζεται είναι πολύ ερωτευμένοΑυτότουλάχιστον πιστεύουν οι Αμερικανοί ερευνητέςMark Goulstol και Samuell Dunkell, οι οποίοιθεωρούν ότι ο πιο ενδιαφέρων τρόπος για νακατανοήσει κανείς τη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπωνείναι να μεταφράσει τη γλώσσα του σώματος, η οποία εκδηλώνεται στο μέγιστο βαθμό όταν σβήσουν το φως και πουν «καληνύχτα». Ο τρόποςπου ένα ζευγάρι κοιμάται αποκαλύπτει σε ασυνείδητο επίπεδο το πώς νιώθει ο ένας για τονάλλο. Κάπως έτσι μάθαμε ότι τα άτομα που κοιμούνται πλάτη με πλάτη, αλλά με τα κάτω άκρα ενωμένα, μοιράζονται έναν ισχυρό σεξουαλικό και αισθησιακό δεσμό, ενώ την ίδια στιγμή λατρεύουν και την ανεξαρτησία τους. Ή, για παράδειγμα, ότι στηστάση «κουτάλι» ελλοχεύει ο δεσμός ανάμεσα στον εξουσιαστή και στον εξουσιαζόμενο. Ή ακόμα, ότι δύο άνθρωποι που κοιμούνται με γυρισμένη πλάτη και δεν αγγίζονται καθόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας υποφέρουν από έλλειψη κατανόησης και τη σχέση τους διέπει η ένταση.
Και ενώ υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης -βλ. ροχαλητό ή κροτάλισμα των δοντιών-, τουλάχιστον για ένα πράγμα είναι σίγουροι οι ερευνητέςΤην ώρα που το ζευγάρικοιμάται βαθιά, κανένας από τους δύο δεν μπορεί να υποκριθεί για τίποτα. Για όλα τα παραπάνω, οι επιστήμονες κοιτάζουν από την κλειδαρότρυπα της κρεβατοκάμαρας και αποκωδικοποιούν τις πιο συνηθισμένες στάσεις του ζευγαριού, προβλέποντας αν η φλόγα της σχέσης θα εξακολουθήσει να καίει ή αν θα αργοσβήσει με το πρώτο πρωινό φύσημα του αέρα την επόμενη -ή τη μεθεπόμενη- μέρα.

Η αγκαλιά
Κάπως έτσι θέλεις να σε βρει η συντέλεια του κόσμου, αν έχεις εξασφαλίσει το ιδανικό έτερον ήμισυ. Σφιχταγκαλιασμένοι, με το πρόσωπο του ενός κολλημένο στο πρόσωπο του άλλουτοζευγάρι που υιοθετεί τη στάση της αγκαλιάςβρίσκεται είτε στο ξεκίνημα της σχέσης του είτεστο ζενίθ του ερωτικού πάθους. Όπως και ναέχει, η στάση δείχνει την ανάγκη των δύο εραστώννα βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Οι κακές γλώσσες προειδοποιούν ότι το συστηματικόενώπιος ενωπίω κάτω από το πάπλωμασυχνά προδίδει συμπλέγματα εξάρτησης, ενώ η ίδια η στάση είναι υπεύθυνη για την κακή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των άνω άκρων (να μην πούμε και για τη διαπίστωση ότι τουπέροχο έτερον ήμισυ είναι ένας κοινός θνητός πουτο πρωί χρειάζεται βούρτσισμα δοντιών και επειγόντως γαργάρες με στοματικό διάλυμα).
Το διπλό C
Το βράδυ πέφτετε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου τρισευτυχισμένοι. Κάτι συγκλονιστικό πρέπει να συμβαίνει τότε στην πορεία της νύχτας για να ξυπνάτε ο ένας στη δύση και ο άλλος στην ανατολή. Μία διακήρυξη ανεξαρτησίας, φυσικά, δενείναι απαραίτητα κακό πράγμα, αρκεί τουλάχιστον τα κίνητρα να είναι καθαρά και να αφορούν αμιγώς την άνεση. Εξάλλου, στο πλαίσιο της αυτονομίας, κάποιοι άνθρωποι μεταφέρουν τη ζωτική ανάγκη για χώρο ακόμα και μέσα στις βασικές συντεταγμένες του κρεβατιού τους. Οι καβγάδες, το άγχος, η θλίψη ή, ακόμα, και η δυσανεξία του ενός απέναντι στις κακές συνήθειες του άλλου, όπως για παράδειγμα το ροχαλητό, ανήκουν στις πιθανές αιτίες του διπλού C. Ψάξε για ανάλογα δείγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν απαριθμήσεις πάνω από δυο-τρία, κλείσε ένα ραντεβού με τον πλησιέστερο σύμβουλο σχέσεων.
Το κουτάλι
Οι δυο σας έχετε γείρει στο πλάι και κοιτάζετε τον τοίχο με συνενοχή. Φταίει άραγε η ψυχεδελική, vintage ταπετσαρία απότο Μofu ή μήπως αυτή η αίσθηση της ζεστασιάς, της οικειότητας και της ασφάλειας που αναβλύζει στο δωμάτιο, όταν είστε ο ένας δίπλα στον άλλο; Αυτός που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος συνήθως αναπτύσσει έναν κυριαρχικό ρόλο στησχέση, ενώ ο άλλος φαίνεται να ζητά την προστασία και την προσοχή – αν και κάποιοι ψυχολόγοι θεωρούν ότι το άτομο που κρατάει τον άλλον διέπεται από τις περισσότερες ανασφάλειεςΑν και η παραδοσιακή στάση του κουταλιού αφήνει χώρο σε κάποιες διαφοροποιήσεις, παραμένει καθοριστικό δείγμα του σωματικού και ψυχολογικού δεσμού που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα υγιές -σχετικά- ζευγάρι.

Το μπλοκάρισμα
Εκείνη κοιμάται έχοντας παραδοθεί απόλυτα στο πεπρωμένο, αλλά και στις επιλογές της. Αυτός την πιέζει με το σώμα του, σαν να μη θέλει να την αφήσει να κινηθεί. Το σύνδρομο του master and servant αποτυπώνεται γάντι σε μια στάση που έχει πάρει διαζύγιο από την ισορροπία, ενώ μαρτυρά καταπίεση, εξουσιαστικά θέματα και πάει λέγοντας.
Το μπλέξιμο
Κάποτε κοιτάζονταν στα μάτια και είχαν μεγάλες προσδοκίες. Σήμερα, εκείνη προσπαθεί ναεξασφαλίσει το σωστό τρόπο και τις ιδανικές συνθήκες για να φύγει -τουλάχιστον και τυπικά- από εκείνον. Κατά τα άλλα, η σχέση τους βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, με τον έναν από τους δύο να τρέφει ακόμα έκδηλα αισθήματα για τον άλλο. Εξ ου και μπλέξιμο.
Η σιέστα
Όχι πια σεξ, μόνο δυο καλοί φίλοι που κάποτε υπήρξαν και εραστές. Οι δυο τους κλείνουν τα μάτια σαν να αποκοιμήθηκαν ενώ μιλούσαν, αφήνοντας το φως αναμμένο. Λίγο περισσότερο πάθος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πόσο μάλλον ένα τόσο βορειοευρωπαϊκό ζευγάρι.
Ο Φρόιντ στο κρεβάτι σου
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο μάτσο σύντροφός σου, που το πρωί μπορεί να κουβαλάει στις πλάτες του από τα μπετά της οικοδομής μέχρι τις ευθύνες και τα deadlines της πετυχημένης εταιρείας του, το βράδυ κοιμάται κουλουριασμένος σαν ανυπεράσπιστο μωράκι; Ή γιατί εσύ, αφού τον φιλήσεις και του πεις καληνύχτα, στη συνέχεια του γυρίζεις επιδεικτικά την αυτοκρατορική σου πλάτη και κοιμάσαι από το άλλο πλευρό;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η στάση που υιοθετεί κάποιος την ώρα που κοιμάται αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Πρωτοπόρος αυτής της θεωρίας ήταν ο Άγγλος νευροψυχίατρος Chris Idzikowski, διευθυντής της Υπηρεσίας για την Αξιολόγηση και τη Συμβουλευτική Ύπνου, ο οποίος αφού ανέλυσε τιςέξι πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου αποφάνθηκε πως καθεμία από αυτές είναι συνδεδεμένη με ένα βασικό τύπο προσωπικότητας. «Όλοι μας έχουμε κάποια συναίσθηση της γλώσσας του σώματος που υιοθετούμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Όμως χάρη στη μελέτη του ύπνου μπορούμε να κατανοήσουμε τι λέει το υποσυνείδητό μας για εμάς», διατείνονταιοι επιστήμονες που επιδίδονται στη μελέτη του ύπνου. Κάπως έτσι, καταλήγουν πως το προφίλ του ατόμου που έχουν στα χέρια τους μετά τη μελέτη του ύπνου του, πολύ συχνά διαφέρει από αυτό που θα περίμενε κανείς παρατηρώντας τησυμπεριφορά του καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το έμβρυο
Σκληρά στο εξωτερικό τους περίβλημα, ευαίσθητα στο εσωτερικό τους, τα άτομα που υιοθετούν την εμβρυακή στάση -την πλέον διαδεδομένη στάση ύπνου, αφού υιοθετείται από το 41%- κατά τηδιάρκεια του νυχτερινού ύπνου επιθυμούν διακαώς την ασφάλεια. Ντροπαλοί στην εκδήλωση κοινωνικότητας, με έντονα δείγματα συστολής, τείνουν να εμφανίζουν μία ροπή επιστροφής στη μήτρα. Τη στάση αυτή υιοθετούν στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ιδίως όταν υποφέρουν από πόνους περιόδου. Παρά τηφιλοευαίσθητη φύση τους, καταφέρνουν νααντιμετωπίσουν τα πάντα. Ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό.
Το κούτσουρο
Δεν είναι απορείς που το 15% που επιλέγει τηστάση του κούτσουρου είναι άνθρωποι ευχάριστοι, κοινωνικοί, χαρισματικοί, ενώ δείχνουν συχνά έφεση στις δημόσιες σχέσεις και στα παρεμφερή επαγγέλματα. Η στάση στο πλάι με τους δυο βραχίονες να ακουμπούν στα πλευρά είναιαντιπροσωπευτική στάση των ανθρώπων που ανοίγονται εύκολα στους άλλους, δείχνοντας συχνά αφέλεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, αφού συνηθίζουν να έχουν γύρω τους αυλικούς και κόλακες, οι οποίοι τους γλύφουν πατόκορφα. Φυσικά, το απολαμβάνουν.
Ο νοσταλγός
Να βγω ή να καθίσω στο σπίτι; Να φάω ραβιόλια με κρέμα ή σαλάτα με μπρόκολο; Να τον πάρω τηλέφωνο ή να του στείλω μήνυμα; Τα ερωτήματα ενός νοσταλγού είναι τόσα πολλά, όσες και οι πιθανές απαντήσεις. Δηλαδή άπειρες. Γι' αυτό και οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι άνθρωποι που υιοθετούν τη στάση στο πλάι με τους λυγισμένους βραχίονες μπροστά (13% στο σύνολό τους) είναι -το δίχως άλλο- αναποφάσιστοι. Η ανοιχτή τους φύση τους βοηθάει να είναικοινωνικοί, αλλά η γλώσσα τους στάζει φαρμάκι αμέσως μόλις στρίψεις στη γωνία. Τώρα τι νοσταλγούν, θα σε γελάσω.
Ο στρατιώτης
Ανάσκελα κοιμούνται τα καλύτερα παιδιά. Η στάση του στρατιώτη προδίδει μεγάλη ψυχική δύναμη, καθώς και το αίσθημα της υποχρέωσης, που δεν σε αφήνει να ησυχάσεις ούτε στον ύπνο σου. Τα άτομα που υιοθετούν την εν λόγω στάση φέρονται να έχουν μεγάλες προσδοκίες, αλλά και υψηλές απαιτήσεις, τόσο από τον περίγυρο όσο και από τον ίδιο τον εαυτό τους. Μόνο που τελικά με όλα αυτά στο μυαλό τους δεν κοιμούνται, αλλά βαράνε σκοπιά.
Η ελεύθερη πτώση
Κάτι μου λέει ότι εσύ και το υπόλοιπο 7% θέλετε να κρυφτείτε από όλους και από όλα. Αν όχι, τότε γιατί επιμένεις ναχώνεις το πρόσωπό σου κάτω από το μαξιλάρι, ενώ το σώμα σου είναι χυμένο μπρούμυτα στο κρεβάτι, λες και θέλεις νακρυφτείς μέσα στο σκληρό κέλυφος του μικρόκοσμου στον οποίο κατοικείς από τότε που γεννήθηκες; Έλα καλέ, όλοι μας ξέρουμε πως κάτω από τη μάσκα με τον κακό λύκο που φοράς κρύβεται ένα νευρικό, παράτολμο και... χαριτωμένο κοτοπουλάκι που ενδέχεται -λόγω της συγκεκριμένης στάσης- να αποκτήσει σύντομα και αυχενικό πρόβλημα.
Ο αστερίας
Κι όμως υπάρχει κι αυτό το 5% που οι θεωρητικοί του ζεν ονομάζουν ισορροπία. Η πλάτη ακουμπά ολόκληρη πάνω στο στρώμα με τα δυο χέρια τοποθετημένα προς το μαξιλάρι και τους αγκώνες λυγισμένους. Ο τύπος του αστερία έχει βρει την εσωτερική γαλήνη, κερδίζει το χώρο που επιθυμεί, είναι καλός φίλος, προσφέρει καλές συμβουλές και αποφεύγει ναγίνεται το επίκεντρο της προσοχής. Το μόνο κακό είναι ότι για να γίνουν όλα τα παραπάνω συνήθως γίνεται ο ίδιος λιγάκι εισβολέας. Αν κατεβάσεις τα χέρια, όχι μόνο θα έχεις την τέλεια σωματική ισορροπία, αλλά θα παραχωρήσεις και λίγο χώρο στο διπλανό σου που προσπαθεί να χωρέσει μέσα στο τέλεια ισορροπημένο σύμπαν σου.

Τι αποκαλύπτει το κομοδίνο σου για σένα
ΒιβλίοΤο βιβλίο είναι ο πιο φυσικός τρόπος για αποφόρτιση και νυχτερινό meditation. Είσαι ισορροπημένο άτομο, με ξεχωριστή προσωπικότητα και βάθος που αγγίζει πυθμένα.
I-Pod: Η μουσική προ του ύπνου παραπέμπει στο νανούρισμα και στην αγκαλιά. Η ανάγκη είναιαρχέγονη, όσο και ενστικτώδης.
Κινητό: Οι ευθύνες σε κατατρέχουν από χίλιες μεριές. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κοιμάσαιμε τόση ακτινοβολία στο υπνοδωμάτιο.
Μολύβι και χαρτί: Είτε διαθέτεις δημιουργική φαντασία είτε είσαι μπακαλόγατος ακόμα και στονύπνο σου.
Ψηφιακό ξυπνητήρι: Καλημερούδια στο control freak που θέλει να έχει υπό έλεγχο ακόμα και τον ύπνο του.
 

ΝερόΤο ποτήρι αντικαθιστά το μπιμπερό, ενώ το νερό συμβολίζει την αρχέγονη μητέρα. Είπαμε, είσαι εύθραυστη, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μεγαλώσεις.












ΠΗΓΗ: www.madamefigaro.gr