ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ποιες παγίδες αχρηστεύουν τις δίαιτες

Οι προσπάθειες να χάσετε βάρος είναι συνεχείς, το αποτέλεσμα όμως δεν ανταποκρίνεται σε αυτές. Τα νεύρα σας σπάνε και εγκαταλείπετε την προσπάθεια, οπότε ακόμα και ό,τι έχετε χάσει, επιστρέφει στο πολλαπλάσιο. 

Κάπως έτσι περιγράφει κάθε «παθών»...
την αποτυχημένη προσπάθειά του να χάσει κιλά. Τώρα οι ερευνητές βρήκαν απαντήσεις στα «γιατί» και κάνουν λόγο για παγίδες στις οποίες πέφτουν όσοι κάνουν δίαιτα. Η διατροφολόγος Ντιάνα Γκρίεζελ και ο Τομ Γκρίεζελ, ειδικός διαιτολόγος και ερευνητής, εντόπισαν τις δέκα κυριότερες αιτίες που οδηγούν συνήθως σε αποτυχία το αδυνάτισμα ή τη συντήρηση του σωστού βάρους. Κι όπως ήταν φυσικό τις κατέγραψαν ώστε να ξέρουμε τα λάθη που κάνουμε. 

Βασικό είναι ότι συχνά ακολουθούμε δίαιτες, συμβουλές διατροφής και σκληρή σωματική άσκηση, χωρίς να έχουμε τη γνώμη ειδικών, αλλά βασισμένοι στην εμπειρία κάποιου φίλου ή γνωστού. Λανθασμένο, τις περισσότερες φορές, είναι επίσης το κίνητρο έναρξης μιας δίαιτας. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με το σκεπτικό: "Τι έχει περισσότερη αξία; Να φάω ένα κομμάτι σοκολάτα ή να το αποφύγω ώστε να έχω μια πιο υγιή και μεγαλύτερη ζωή; 

Τρίτο βασικό σφάλμα είναι να αφήνεστε να πεινάσετε πολύ, προτού φάτε. Ετσι καταλήγετε σε υπερκατανάλωση φαγητού. Επίσης, λάθος είναι να πηγαίνετε στο κρεβάτι αργά. Με αυτόν τον τρόπο παρεμποδίζεται η καύση των λιπών. Ενας καλός νυχτερινός ύπνος συμβάλλει στην αύξηση των καύσεων. Επίσης, δίαιτα και αεροβική άσκηση μαζί, αποτελούν λάθος, επειδή ο προγονικός μηχανισμός επιβίωσης ενεργοποιείται προκαλώντας τον εγκέφαλο να ζητά επίμονα την κατανάλωση φαγητού. 

Η πλήξη παχαίνει. Οδηγεί συνήθως στην υπερκατανάλωση φαγητού. Το ίδιο συμβαίνει κι αν βγαίνετε για φαγητό με άτομα που τρώνε υπερβολικά και χωρίς φαντασία, ενώ απειλή για την προσπάθειά σας να αδυνατίσετε είναι επίσης οι εταιρείες που παράγουν τρόφιμα τα οποία δημιουργούν εξάρτηση στη ζάχαρη, τα λιπαρά, το αλάτι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τρόφιμα που περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά. 

Τέλος, εχθρός μιας δίαιτας είναι οι διαφημίσεις τροφίμων, όταν τις βλέπετε πεινασμένοι. Οι περισσότερες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να γίνονται ελκυστικές, αν κι όλοι γνωρίζουμε ότι οι τροφές fast food, όχι μόνον δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό, αλλά και τον επιβαρύνουν αρνητικά. 


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ







ΠΗΓΗ: www.espressonews.gr