ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η ρουτίνα του ύπνου για το μωρό σας


Γιατί η ρουτίνα μπορεί να είναι το κλειδί για έναν καλό βραδινό ύπνο.
«Το μωρό σας θα είναι πιο ήρεμο όταν ξέρει τι θα ακολουθήσει» σύμφωνά με την ειδικό ύπνου Jodi Mindell. «Και όσο πιο χαλαρό είναι το μωρό σας, τόσο πιο εύκολα θα πάει στο κρεβατάκι του και θα κοιμηθεί πιο γρήγορα».
Όταν το μωρό σας...
είναι έξι ή οχτώ εβδομάδων, μπορείτε να αρχίσετε να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα κάθε βράδυ. Το μικρό σας γρήγορα θα εκτιμήσει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα.
Οδηγίες μασάζ για ένα καλό ύπνο
Το τι θα συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας είναι δικό σας θέμα. Υπάρχουν τα συνηθισμένα όπως το μπάνιο, να βάλετε τις πιτζάμες, να διαβάσετε μια ιστορία, να το πάρετε αγκαλιά ή να παίξετε κάποιο ήσυχο παιχνίδι. Απλά σιγουρευτείτε ότι θα διαλέξετε κάτι που θα ηρεμήσει το μωρό σας. Όπου και να ξεκινήσετε τη ρουτίνα, στο σαλόνι ή στο μπάνιο, φροντίστε να τελειώνει στην κρεβατοκάμαρα του μωρού σας. Είναι σημαντικό το παιδικό δωμάτιο να είναι ωραίο και όχι απλά κάποιο σημείο που βάλατε την κούνια του. Το να κάνετε τη διαδικασία του «πάμε για ύπνο» ευχάριστη, με χρόνο για παιχνίδι και αγκαλιές θα έχει ως συνέπεια το μωρό σας να λατρεύει την όλη διαδικασία. Μπορεί να στεναχωρηθεί λίγο όταν το βάλετε τελικά στο κρεβατάκι και φύγετε, αλλά αν του πείτε ότι θα γυρίσετε σε λίγα λεπτά για να δείτε τι κάνει, το πιο πιθανόν είναι να έχει αποκοιμηθεί ήδη μέχρι να γυρίσετε.
Ιδέες για ρουτίνες ύπνου
Οι ακόλουθες ιδέες έχουν σχεδιαστεί από το Βρεφικό Κέντρο των ΗΠΑ για γονείς. Μπορεί να βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει. Και θυμηθείτε ότι μια ωραία ρουτίνα το βράδυ είναι καλή και για εσάς. Είναι ένας χρόνος μόνο για εσάς και το μωρό σας.
Αφήστε το να ξεδώσει!
Μερικές φορές βοηθάει να αφήσετε το παιδί σας να εκτονώσει την ενέργειά του για να μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ. Οπότε αφήστε το να κλοτσάει ή να χοροπηδάει, αν είναι αυτό που θέλει. Βέβαια, μετά πρέπει να ακολουθήσει κάτι πιο ήρεμο, όπως ένα παραμύθι ή ένα μπάνιο, αλλά ένα τέτοιο παιχνίδι μπορεί να είναι το πρώτο πριν πάτε για ύπνο.
Ώρα για μπάνιο!
Μια από τις πιο αγαπημένες ρουτίνες ύπνου είναι το μπάνιο. Το να κάθεται το μωρό σας στο ζεστό μπάνιο είναι πολύ χαλαρωτικό, και ένας υπέροχος τρόπος για να το προετοιμάσετε για τον ύπνο. Το μπάνιο είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να δώσετε στο σύντροφό σας λίγο χρόνο να περάσει αξέχαστες ώρες με το μωρό σας, ειδικά αν θηλάζετε ακόμη, κάτι με το οποίο εκείνος δεν μπορεί να σας βοηθήσει. «Κάθε βράδυ, ο άνδρας μου κάνει μπάνιο το μωρό μας» λέει η Ελισάβετ Παπαδοπούλου από την Κηφισιά. «Το κάνει από το πρώτο βράδυ που το μωρό μας μπορούσε να κάνει κανονικά μπάνιο και λατρεύουν και οι δύο αυτόν το χρόνο που περνάνε μαζί». Αν το μωρό σας δεν ενθουσιάζεται τόσο πολύ με το μπάνιο, τότε μη το συμπεριλάβετε στη βραδινή σας ρουτίνα. Αντ’ αυτού, παίξτε ένα ήρεμο παιχνίδι ή διαβάστε ένα παραμυθάκι. Και μην ξεχάσετε να ρίξετε και μια ματιά στις συμβουλές μας για την ασφάλεια στο μπάνιο.
Και οι δουλειές δουλειές...
Μέρος της βραδινής ρουτίνας μπορεί να είναι και να πλύνετε τα χεράκια και το προσωπάκι του, να βουρτσίσετε τα δόντια ή τα ούλα του, να του αλλάξετε πάνα και να του βάλετε τις πιτζάμες. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να συνηθίσει από νωρίς να πλένει τα δόντια του.
Παίξτε ένα παιχνίδι 
Το να παίξετε ένα παιχνίδι στο σαλόνι ή στο πάτωμα του δωματίου του είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσετε λίγη ώρα με το μωρό σας. Το παιχνίδι μπορεί να είναι πολύ απλό, όπως το να κρύβεστε πίσω από τα χέρια σας, αρκεί να μην ενθουσιαστεί πολύ και ξαγρυπνήσει. Πριν βάλετε το μωρό σας στο κρεβατάκι του, κρύψτε κάτι μέσα σε αυτό -μια φωτογραφία, ένα παιχνίδι μια καρτ ποστάλ ή ένα αρκουδάκι- και αφού το βρει συζητήστε λίγο για το τι είναι (μην ξεχάσετε να το βγάλετε από την κούνια προτού φύγετε).
Πιάστε την κουβέντα
Η ώρα λίγο πριν από τον ύπνο δίνει την ευκαιρία στους γονείς να μιλήσουν στο μωρό τους. Αν στην αρχή δεν είστε σίγουροι τι να πείτε, απλά διηγηθείτε την ημέρα που πέρασε. «Όταν βάζουμε το γιο μας, Νικολάκη, στο κρεβατάκι του ή εγώ ή ο άνδρας μου καθόμαστε σε μια καρέκλα δίπλα του, με το φως κλειστό, και του λέμε πώς πέρασε τη μέρα του» λέει η Κατερίνα Μινακίδη από το Κολωνάκι. «Τον ηρεμεί».
Πείτε καληνύχτα
Τα περισσότερα μωρά λατρεύουν να τα κουβαλάτε γύρω γύρω στο σπίτι και να λένε καληνύχτα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, στα παιχνίδια και τα αντικείμενα. «Η πιο ωραία ρουτίνα πριν από τον ύπνο είναι να λέμε καληνύχτα σε όλα τα αρκουδάκια, στο κάθε ένα ξεχωριστά, εννοείται» λέει η Ρεβέκκα Λάνη από την Πεύκη.
Διαβάστε ένα παραμύθι
Μια από τις πιο αγαπημένες βραδινές συνήθειες σχεδόν όλων των παιδιών είναι τα παραμύθια. «Διαβάζουμε δυο με τέσσερα βιβλιαράκια κάθε βράδυ στο γιο μας Αντρέα» λέει η Χαρά Ζωγράφου από τη Λυκόβρυση. «Του διαβάζουμε από τότε που ήταν οκτώ εβδομάδων». Το μωρό σας με αυτό τον τρόπο θα μάθει καινούριες λέξεις -έρευνες έχουν δείξει ότι η γλωσσική ανάπτυξη, ακόμη και η εξυπνάδα, μπορεί να ωφεληθεί με την έκθεση του παιδιού σε ένα πλούσιο λεξιλόγιο.
Αλλά βέβαια θα ωφεληθεί και επειδή περνάει χρόνο μαζί σας.
Τραγουδήστε ένα τραγούδι
Ένας αποδεδειγμένος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί είναι να του τραγουδήσετε ένα νανούρισμα. Λατρεύουν να ακούν τον αγαπημένο τους ήχο -τη φωνή σας- και η απαλή μελωδία τα ηρεμεί. «Εγώ διαλέγω πάντα δύο διαφορετικά τραγούδια κάθε βράδυ και μετά λέω το αγαπημένο τους» αναφέρει η Αναστασία Διβάρη από το Περιστέρι που έχει δυο αγόρια. «Τα παιδιά έχουν μάθει και το αναγνωρίζουν σαν την τελική καληνύχτα».
Παίξτε μουσική 
Παίξτε ένα CD με τραγούδια για καληνύχτα, κλασική μουσική ή τα αγαπημένα τραγούδια του παιδιού σας όσο το ετοιμάζεται για ύπνο. Μετά αφήστε το να παίζει όταν εσείς βγείτε από το δωμάτιο. Μπορεί να βοηθήσει πολύ το μωρό σας να κοιμηθεί. Η σιγανή μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να μην ακούει θορύβους που έρχονται απ’ έξω.
Συνεχίστε αυστηρά τη ρουτίνα σας ακόμη και όταν δεν είστε σπίτι. Έτσι το μωρό σας θα κοιμηθεί πιο εύκολα σε ένα άγνωστο περιβάλλον.
 


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.