Ο γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης σου εξηγεί τι πρέπει να προσέξεις το καλοκαίρι αν είσαι έγκυος και τι να αποφύγεις...
Είναι κοινή παραδοχή πως η εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα σε προχωρημένο στάδιο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Λίγο η ζέστη, λίγο η υγρασία, λίγο τα αυξημένα κρούσματα κολπίτιδας, κάνουν το καλοκαίρι δυσβάσταχτο για πολλές έγκυες.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες κατά την καλοκαιρινή περίοδο και τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να προστατευτούν...
Δυσφορία λόγω ζέστης και αφυδάτωση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η θερμοκρασία του σώματος είναι ούτως ή αλλιώς λίγο μεγαλύτερη του φυσιολογικού. Όταν λοιπόν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κι αυτή υψηλή, η ανοχή στη ζέστη είναι πολύ μικρότερη και η δυσφορία μεγάλη, ιδιαίτερα αν η ζέστη συνδυάζεται με αρκετή υγρασία.
Τι μπορείτε να κάνετε...
-Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και παραμείνετε σε χώρο δροσερό.
-Προτιμήστε να κάνετε τις εξωτερικές σας εργασίες αν είναι εφικτό τις απογευματινές ώρες.
-Μια δροσερή υγρή πετσετούλα στο πίσω μέρος του αυχένα, στο μέτωπο ή στο κεφάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που πρέπει να ανακουφιστείτε άμεσα από τη ζέστη. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να μεταφέρετε πάντα μαζί σας και νερό σε σπρέι για το πρόσωπο.
-Λόγω και της αυξημένης εφίδρωσης απαιτείται κατάλληλη ενυδάτωση του οργανισμού ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αφυδάτωσης. Εκτός από νερό, και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη, μπορείτε να καταναλώνετε φρέσκο χυμό φρούτων και γάλα. Περιστασιακά μπορεί να καταναλώσετε και τα ισοτονικά ποτά που πίνουν οι αθλητές ώστε να επανέλθει το ισοζύγιο των ηλεκτρολυτών.
-Προσοχή όμως και στην υπερβολική λήψη υγρών που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα λόγω του ότι προκαλεί αραίωση των ηλεκτρολυτών και κατά συνέπεια μυική κόπωση και κράμπες.
-Προσοχή όμως και στην υπερβολική λήψη υγρών που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα λόγω του ότι προκαλεί αραίωση των ηλεκτρολυτών και κατά συνέπεια μυική κόπωση και κράμπες.
Στοχεύετε σε 6-8 ποτήρια υγρών στοιχείων την ημέρα, τα οποία να τα καταναλώνετε σταδιακά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να παραμείνετε σωστά ενυδατωμένες. Επιπλέον:
- Κολυμπήστε. Το κολύμπι σας κρατάει δροσερές και αποτελεί την ιδανική μορφή άσκησης το καλοκαίρι. Προσοχή όμως κατά την είσοδο και έξοδο από το νερό, και στην τήρηση των σωστών κανόνων υγιεινής.
- Προτιμήστε βαμβακερά, ανοιχτόχρωμα, ανάλαφρα ρούχα και εσώρουχα, ώστε το σώμα να αναπνέει και να μειωθούν οι πιθανότητα δημιουργίας δερματίτιδας κάτω από το στήθος και την κοιλιά.
- Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο, και φοράτε πάντα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (>30). Οι έγκυες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εγκαύματος συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες.
-Τέλος, ζητείστε άμεσα βοήθεια και μεταφερθείτε σε ένα σκιερό, δροσερό χώρο αν αισθανθείτε κάτι από τα παρακάτω: αδυναμία, υπερβολική κόπωση, ζάλη, ίλιγγο ή/και υπερβολική δίψα.
Φυσιολογικό οίδημα κάτω άκρων
Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης που ενισχύεται ως φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι το φυσιολογικό οίδημα (πρήξιμο) που δημιουργείται λόγω της κατακράτησης υγρών στους ιστούς. Εμφανίζεται κυρίως στα πόδια και τους αστραγάλους και λιγότερο στα χέρια και τα δάχτυλα των χεριών.
Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε!
1. Φροντίστε να ξαπλώνετε 30 με 60 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
2. Μη στέκεστε όρθιες στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
3. Κάθε φορά που είσαστε ξαπλωμένη έχετε τα πόδια σας λίγο υπερυψωμένα ακουμπώντας τα σε ένα μαξιλάρι ή μια διπλωμένη χοντρή πετσέτα.
4. Φοράτε άνετα παπούτσια, ή δυνατόν και μισό νούμερο μεγαλύτερο. Τα ρούχα σας πρέπει να είναι εξίσου άνετα ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τη μέση.
5. Περπατήστε 2-3 φορές την εβδομάδα νωρίς το πρωί η αργά το απόγευμα όταν είναι δροσερά.
6. Περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας αλλά μη το αποκλείσετε εντελώς. Το αλάτι περιέχει το πολύ απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου ιώδιο.
Κολπίτιδες του καλοκαιριού
Η περίοδος της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών αλλαγών που δημιουργούνται και της αλλαγής του pH του κόλπου ευνοεί την ανάπτυξη κολπίτιδας, κυρίως αυτής που οφείλεται σε μύκητες. Για το λόγο αυτό:
- Κολυμπήστε μόνο σε απόλυτα καθαρή θάλασσα και πισίνα που τηρεί όλες τις προδιαγραφές.
- Αντικαταστήστε άμεσα το βρεγμένο μαγιό με στεγνό.
- Χρησιμοποιείτε στεγνή, καθαρή πετσέτα και μην ερχόσαστε σε άμεση επαφή με την ξαπλώστρα ή την άμμο.
- Κάντε εξωτερικές μόνο πλύσεις (οι εσωτερικές απαγορεύονται) με χαμομήλι και αποφύγετε τη χρήση ισχυρών αντισηπτικών και άλλων δερμοκαθαριστικών προϊόντων που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου.
- Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με προϊόντα γάλακτος που περιέχουν φυσικούς γαλακτοβάκιλλους
ΠΗΓΗ: www.tlife.gr