Γυρίζεις σπίτι από το μαιευτήριο. Ευτυχισμένη. Και τώρα σπίτι με το μωράκι σου. Και με το φόβο, το άγχος ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί, ότι κάτι κακό μπορεί να του κάνεις. Και παθαίνεις πανικό. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου...
Οι περισσότερες μαμάδες όταν γυρίζουν στο σπίτι με το μωρό από το μαιευτήριο αισθάνονται πάρα πολύ ανήθικες από το φόβο μήπως δεν είναι επαρκείς. Έχουν κάνει κάτι πάρα πολύ δύσκολο όπως το να κυοφορήσουν το μωρό και κάτι εξίσου δύσκολο, το να το φέρουν στον κόσμο με τον τοκετό.
Οπότε μαζί με τις ορμόνες της μαμάς που είναι άνω κάτω, ο φόβος της είναι τεράστιος. Έχει κάτι πολύτιμο στα χέρια της το μωρό της, δεν ξέρει λοιπόν αν θα τα καταφέρει και αν θα πάνε όλα καλά οπότε όλο αυτό άγχος μετατρέπεται σε φοβία ότι κάτι θα κάνει στραβά και το παιδί θα πάθει κάτι κακό.
Θα πρέπει να εκλογικεύσει τον φόβο, να καταλάβει ότι είναι άξια και ικανή και ότι η φύση την έχει προικίσει με όλες τις ικανότητες. Έκανε ήδη το πιο δύσκολο το να κρατήσει ένα μωρό στην κοιλιά της και να το φέρει στον κόσμο, οπότε θα τα καταφέρει σίγουρα.
Να μην διστάσει να ζητήσει βοήθεια από μεγαλύτερες γυναίκες (την μαμά της, την θεία της) που εμπιστεύεται ακόμα και από μία μαία, από τον παιδίατρό της. Να δεχθεί κάθε προσφερόμενη βοήθεια στην αρχή τουλάχιστον, μέχρι μπορέσει να εκλογικεύσει τους φόβους της και να σκεφτεί ότι αυτό είναι φυσιολογικό κατά κάποιο τρόπο και θα περάσει. Δεν είναι κάτι που θα συνεχιστεί και να μην πανικοβάλλεται.
Όταν την πιάνει άγχος να παίρνει βαθιές ανάσες και αργές εκπνοές, να περιμένει λιγάκι πριν σηκώσει το μωρό και να επιδιώκει να υπάρχει και κάποιες άλλος κοντά της έτσι ώστε να μπορεί να την βοηθήσει.
Συμβουλές στη μαμά...
- Θα πρέπει να είναι σταθερές οι κινήσεις της.
- Να είναι η ίδια ήρεμη όταν πιάνει το μωρό.
- Να μην θεωρεί ότι το μωρό είναι από ζυμάρι ή από γυαλί είναι ήδη αρκετά ανθεκτικό για να βγει στον κόσμο.
- Να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες που της δίνει ο παιδίατρος.
- Να μην υπάρχει φασαρία την ώρα που εκείνη ασχολείται με το μωρό.
- Να μην έχει και άλλες δραστηριότητες, αλλά να είναι αποκλειστικά αφοσιωμένη στο μωρό την ώρα που το περιποιείται.
ΠΗΓΗ: www.tlife.gr