Ενδείξεις – διάγνωση της κυτταρίτιδας: Αρχικά γίνεται ψηλάφιση της περιοχής, για τυχόν ύπαρξη οζιδίων, οιδήματος και πόνου. Πιέζουμε το δέρμα με τους δύο αντίχειρες και τεντωμένα τα δάχτυλα και αν η επιδερμίδα εμφανίσει μια ανώμαλη μορφή που θυμίζει φλούδα πορτοκαλιού, τότε αναγνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχει κυτταρίτιδα...
Επίσης, αν αιστανθείτε κάποιο πόνο, αυτό επίσης οφείλεται στην ύπαρξη κυτταρίτιδας. Σημαντική διαγνωστική ένδειξη αποτελεί και η διαφορά θερμοκρασίας.Η επάλειψη με ειδικές κρέμες, οι λεμφικές μαλάξεις, εναλλακτικές μέθοδοι (γιόγκα, σιάτσου κλπ), αλλά και ιατρικές μέθοδοι, όπως η μεσοθεραπεία, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, πάντοτε όμως σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση.
Μεσοθεραπεία: Πρόκειται για την έγχυση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων και φαρμακευτικών ουσιών στο μεσόδερμα, σε συγκεκριμένες αναλογίες και αραιώσεις, με αποτέλεσμα να συσφίγγει, να τονώνει και να αναπλάθει το δέρμα, δίνοντάς του μια όψη πιο σφριγηλή. Επίσης, βελτιώνει την μικροκυκλοφορία, την οξυγόνωση των κυττάρων και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών. Η εφαρμογή γίνεται στις περιοχές όπου εμφανίζεται κυτταρίτιδα, με πολύ λεπτές σύριγγες, ώστε τα συστατικά να εισχωρούν βαθύτερα μέσα στον λιπώδη ιστό. Η Μεσοθεραπεία είναι μέθοδος ανώδυνη, μη επεμβατική και εάν εφαρμοστεί από ειδικευμένο ιατρό δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, ενώ δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας, γι’ αυτό και μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή. Η θεραπεία δε διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα και ανάλογα την έκταση του προβλήματος πραγματοποιείται αρχικά ένας αριθμός συνεδριών και στη ακολουθείται κάποια θεραπεία συντήρησης. Η μεσοθεραπεία, η οποία δεν ξεκίνησε αρχικά ως αισθητική θεραπεία, αλλά ως μέθοδος αντιμετώπισης παθήσεων όπως αρθροπάθειες, αυχενικό σύνδρομο, περιαρθρίτιδα κ.α., είναι γενικά πολύ διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας στο εξωτερικό, αλλά πλέον εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από αρκετούς ειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία
Η ισορροπημένη διατροφή, αλλά και η τακτική άσκηση αποτελoύν ζωτικής σημασίας παράγοντες, κυρίως για την πρόληψη, αλλά και για την θεραπεία της κυτταρίτιδας. Επειδή άλλωστε η κυτταρίτιδα οφείλεται σε μία ποικιλία παραγόντων, καθένας από τους οποίους απαιτεί συγκεκριμένη αντιμετώπιση, η θεραπευτική προσέγγισή της πρέπει να είναι συστηματική και απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να είναι εμφανή τα αποτελέσματα.
Η γυμναστική βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της λεμφικής και φλεβικής παροχέτευσης των ιστών καθώς και στην καύση του τοπικού λίπους. Ακόμα, βοηθάει το άτομο να διατηρήσει φυσιολογικό βάρος, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αλλά συντελεί και στη μείωση του άγχους, λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών.
Η γυμναστική βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της λεμφικής και φλεβικής παροχέτευσης των ιστών καθώς και στην καύση του τοπικού λίπους. Ακόμα, βοηθάει το άτομο να διατηρήσει φυσιολογικό βάρος, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αλλά συντελεί και στη μείωση του άγχους, λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών.
Ως προς τη διατροφή, γενικά πρέπει να αποφεύγονται το αλάτι, η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, τα μπαχαρικά και οι πολύ λιπαρές τροφές σε υπερβολική ποσότητα. Στο καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να υπαρχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και πρωτεϊνούχες τροφές, όπως πουλερικά, άπαχα ψάρια και κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.