ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σημαντική η εξέταση του υποδοχέα HER2 μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού!


Αθήνα: Την ανάγκη μιας πολύ σημαντικής εξέτασης για γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού,
επεσήμαναν επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Αλμα Ζωής».



Πρόκειται για την έκφραση του ενός υποδοχέα του HER2, η αξιολόγηση του οποίου είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού.
Στην εποχή μας, που κάθε 26 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται στον κόσμο και μια νέα γυναίκα με καρκίνο του μαστού, είναι σημαντικό οι γυναίκες να έχουν τη γνώση από την πρώτη ημέρα της διάγνωσης, ώστε να τυγχάνουν άμεσα καλύτερης θεραπείας, τόνισαν οι επιστήμονες.


Ο αναπληρωτής καθηγητής Χ. Παπαδημητρίου, εξήγησε ότι όλες οι γυναίκες αμέσως μετά τη διάγνωση πρέπει να ελέγχουν την υπερέκφραση του HER2, γιατί ο ακριβής έλεγχός του είναι σημαντικός για τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί.


Αναφερόμενοι οι επιστήμονες σε στατιστικά στοιχεία, είπαν ότι από το 2006 για πρώτη φορά διαγνώστηκαν οι γυναίκες με HER2, είχαν καλύτερη πρόγνωση.

Το ζήτημα της θεραπείας είναι πλέον καθοριστικής σημασίας, καθώς φαίνεται ότι έχει πέσει η θνητότητα διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Το 50% της μείωσης αυτής οφείλεται σε νέα διαγνωστικά μέσα και στην εξελιγμένη μορφή της μαστογραφίας και το άλλο 50% χάρη στις νέες στοχευμένες θεραπείες.

Ως αποτέλεσμα, όλων αυτών, μία στις πέντε γυναίκες με μεταστάσεις καρκίνου στο μαστό ζει πάνω από την πενταετία και μία στις δέκα μετά τη δεκαετία, ποσοστά επιβίωσης που είναι μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου.

Από την πλευρά της, η Λίζα Φερεκίδου, βιολόγος, παρουσίασε έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, σύμφωνα με την οποία το 31% των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού λέει ότι δεν γνώριζε για την εξέταση του υποδοχέα HER2, αλλά και τη σχέση που έχει αυτός με τη θεραπεία του καρκίνου.


Από την ίδια ενδιαφέρουσα μελέτη, προκύπτει ότι από τις 198 γυναίκες που ερωτήθηκαν ηλικίας 26 έως 78 ετών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την Πάτρα, το 63% εντόπισε τον όγκο με αυτοψηλάφιση και στις περισσότερες φορές έγινε τυχαία και το 22,7% με μαστογραφία.


Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι υπάρχει σύγχυση των γυναικών σε ποιο γιατρό να απευθυνθούν στην αρχική διάγνωση, παρότι τελικά φαίνεται ότι σχεδόν όλες, ποσοστό που ξεπερνά το 95%, παραπέμπονται σε ογκολόγο.


Κύρια πηγή ενημέρωσης για τις γυναίκες παραμένει ο θεράπων ιατρός και στη δεύτερη θέση το Διαδίκτυο.


Η συντονίστρια της συζήτησης Σ. Καρβέλη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, τόνισε ότι θα πρέπει η εξέταση για τον HER2 να αποτελεί αναπόσταστο μέρος του ελέγχου των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.


Και αυτό γιατί υπάρχουν πλέον διαθέσιμες βιολογικές θεραπείες που στοχεύουν αποκλειστικά τον HER2 θετικό καρκίνο μαστού και παρέχουν αποδεδειγμένο όφελος επιβίωσης, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα περίπου 1.900 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη νόσο και 4.700 νοσούν.

Οι επιστήμονες τόνισαν για μία ακόμη φορά την ανάγκη της αυτοεξέτασης και έκαναν λόγο για συμπτώματα που ενδεχομένως συνοδεύουν το πρώιμο στάδιο καρκίνου στο μαστό, όπως είναι η εμφάνιση σκληρής μάζας που αναπτύσσεται στο μαστό ή στη μασχάλη, η οποία συνήθως είναι ανώδυνη και εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά, η μεταβολή στο μέγεθος και στο σχήμα του μαστού, οι αλλαγές στο δέρμα, όπως εμφάνιση κοιλοτήτων, πτυχών ή ερυθρότητας, ή αλλαγές στη θηλή όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις ή εμφάνιση εξανθήματος γύρω από την περιοχή της θηλής.






ΑΠΕ-ΜΠΕ